Die eet wel, en die eet niet bread
Theo en Thea waren in de jaren tachtig altijd in staat om ingewikkelde zaken en begrippen op vrij eenvoudige manier uit te leggen. Zo hadden zij voor het woord dieet de volgende uitleg: die eet wel, en die eet niet. Helder.
Vandaag de dag heb ik het idee dat veel horecazaken inmiddels gewend zijn aan de groeiende schare gasten die af en toe of uit overtuiging geen vlees wenst te eten. De vegetarische standaardgerechten zoals een groentequiche of iets met paddenstoelen, maakten zodoende al plaats voor creatievere smaakcombinaties.
Maar hiermee beantwoorden horecazaken alleen aan de vega-vraag. Hoe zit dat echter met mensen met andere diëten? Biedt u hen standaardgerechten aan? Vraagt u er actief naar bij het aannemen van de reservering?
Om mij heen zie ik steeds meer verschillende allergieën opduiken. Steeds vaker kunnen mensen die deze hebben, echter niet of zelden uit eten gaan omdat er culinair nog te weinig rekening met hen wordt gehouden. Ja, ik weet dat er in het hogere segment meer mogelijkheden zijn en er meer variatie is. Maar daar heeft niet iedereen de juiste hoeveelheid voor in de portemonnee of op de chipknip. Ik vraag mij dan ook oprecht af, noem het onwetendheid, of de ketens van tapasrestaurants, het eetcafé op de hoek of de lokale pizzeria en Chinees, zich bewust zijn van de trend? Wanneer komt er nou eens een stoepbord met als menu van de week: glutenvrij driegangenmenu voor 24,50 euro?
Wat is het toch dat die vele mensen met een allergie zich bijna bezwaard voelen om een restaurant binnen te lopen? Moeten ze echt beschaamd aan de bediening vragen of die rekening kan houden met een koemelkallergie? En wat is hun alternatief? Eigen eetclubjes vormen met de toepasselijke naam Ajam Paniki?
Op de site Glutenvrij.nl staat een overzicht van restaurants die zich hebben aangesloten bij de horeca-alliantie van de Nederlandse CoeliakieVereniging. De horecazaken zijn herkenbaar aan de sticker met het opschrift: lekker glutenvrij. Het is natuurlijk fantastisch dat die alliantie bestaat. Maar wel een beetje jammer dat er maar zestig restaurants in Nederland bij zijn aangesloten..
Het kan goed zijn dat u wel glutenvrij kookt en niet aangesloten bent bij deze club. Ik kan mij zo ook voorstellen dat u uw voorgevel niet compleet wilt beplakken met alle logo’s en labels van verenigingen, clubs, erkenningen en dergelijke. Ik vind het sowieso een doorn in het oog, die onderbreking van uw prachtige, wellicht monumentale, pui door al dat schreeuwerige bordjesgeweld. Volgens mij kan je beter één tegeltje met één qr-code ophangen. Op het moment dat uw gast deze scant, komt hij er vanzelf achter waar u allemaal lid van bent. Maar goed , dat is een hele andere discussie.
Terug naar waar we het over hadden: wanneer komt het programma Herrie in de Allergie eigenlijk op de buis? Want wat ik dan doe? Recepten nakoken. En kijken naar de gast die aan tafel zit. Want wat deze gast dan doet? Die eet wel!
Maarten Wessels
Maarten@Wesselstrainingen.nl
Twitter.com/MaartenWessels
Eerder geplaatst op 06 september 2013 © Entree
There are no comments